De kweek

Onze naam "noblEDEN" verwijst naar de mythische Tuin van Eden, een perfecte plek waar de natuur ongehinderd haar gang kon gaan. In deze tuin stond alles in harmonie met elkaar, zonder tussenkomst van de mens.

Dit ideaal van natuurlijke balans en ongerepte schoonheid is precies waar we naar streven in onze plantage.
Van zodra een boom 5 jaar oud is, wordt deze minstens één keer per maand onderworpen aan menselijke handelingen. De bomen groeien natuurlijk verder, maar worden subtiel begeleid. We werken samen met Moeder Natuur om de bomen tot hun volle potentieel te laten ontwikkelen.
Dit doen we onder andere met kleine, herbruikbare latjes die de takken geleidelijk in de juiste richting sturen. Deze begeleiding zorgt voor een mooie symmetrie en volheid van de boom, waardoor hij vitaler oogt en schittert in zijn nieuwe omgeving tijdens de kerstperiode.
Daarnaast snoeien de werkers op het terrein de bomen in specifieke periodes, zowel in de zomer als in de winter. In juni 'knakken' ze zorgvuldig de nieuwe scheuten om de vorm van de boom te perfectioneren. Voordat het groeiseizoen begint, worden vogelpinnen geplaatst op de toppen van de bomen. Deze pinnen worden verwijderd zodra de nieuwe takken volgroeid zijn. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat vogels op de nog kwetsbare top gaan zitten, wat zou kunnen leiden tot breuk door hun gewicht.

Bemesting

Het is belangrijk om te weten dat Nobleden ernaar streeft om zo veel mogelijk op een volledig organische manier te werken, waarbij de natuur haar eigen gang kan gaan.

Dit verklaart ook waarom bij Nobleden bij de gekapte bomen gekozen wordt voor specifieke kapmethodes.

De wortels blijven in de grond achter en worden afgebroken door schimmels, bacteriën en insecten die zich op het organische materiaal richten. Zo wordt de voedende humuslaag* in de bodem aangevuld.

Hetzelfde geldt voor de afgeknipte takken, die op de plantage blijven liggen om via natuurlijke processen bij te dragen aan de humuslaag*. Afhankelijk van de bodemanalyses en de leeftijd van de bomen, worden soms ook organische meststoffen toegevoegd om de bodem verder te verrijken.

*Humus is het langzaam afbreekbare deel van organische stof in de bodem.

Vegetatie

Wat betreft onkruid en ongedierte? Ook hier laat Nobleden de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan.

In het najaar verwelkt het onkruid en vormt het zich geleidelijk om tot een nieuwe humuslaag.

Er is echter één uitzondering: wanneer de bomen nog jong zijn. Dan hebben ze wat hulp nodig om hun wortels krachtig te verankeren en om de concurrentie van gras te beperken. In deze fase wordt er een micro-dosering gebruikt om het onkruid te remmen, niet om het te doden, zodat het natuurlijke proces behouden blijft.

Als het onkruid toch te hoog groeit en het werkcomfort van de werkers belemmert, wordt de bosmaaier ingezet om het te wieden.Wat schadelijke insecten betreft, wordt er alleen ingegrepen wanneer de gezondheid van de bomen in gevaar komt. De aanwezigheid van insecten wordt nauwgezet gemonitord. Als bijvoorbeeld een naaldzuigend organisme zoals bladluizen op de bomen wordt ontdekt, wordt eerst beoordeeld of hun aantal de boom beïnvloedt. Pas wanneer dit het geval is, wordt er plaatselijk gesproeid met micro-doseringen, specifiek gericht op het bestrijden van de naaldzuigende organismen.
vegetatie denemarkenvegetatie denemarken
vegetatie denemarken
vegetatie denemarkenvegetatie denemarken
In het volledige groeiproces van de bomen is het werkcomfort voor de mensen op de terreinen van groot belang. Elke volgroeide boom vereist namelijk zo’n honderd verschillende handelingen.

Daarom is een gemakkelijke doorgang tussen de bomen essentieel. Deze extra ruimte zorgt niet alleen voor comfortabele bewegingsvrijheid en beter overzicht, maar voorkomt ook dat de mensen zich bezeren aan uitstekende takken. Bovendien bevordert deze ruimte de groei van de bomen: ze raken elkaar niet, en er zijn meer voedingsstoffen per boom beschikbaar doordat de grond minder uitgeput raakt.

Daarnaast helpt de extra ruimte ook bij het voorkomen van bladluis, aangezien deze insecten zich liever vestigen op plekken waar de bomen dicht op elkaar staan. Om deze voordelen te waarborgen, worden de rijen bomen nog verder uitgedund door ze te geschranst op te stellen.

Dit betekent weliswaar dat er minder bomen per hectare groeien en de oogst beperkter is, maar het is een bewuste keuze ten gunste van het milieu, het werkcomfort en de kwaliteit van de bomen.
Het oogsten van de bomen wordt zorgvuldig gespreid over verschillende plantages en verdeeld over een periode van 6 tot 7 jaar. Alleen de mooiste en grootste bomen, afhankelijk van de wensen van de klanten, komen in aanmerking voor oogst.

Elke boom wordt beoordeeld op zijn potentieel; bomen met de mogelijkheid om verder te groeien en te verfraaien, krijgen die kans. Er wordt nooit zomaar gekapt, waardoor zeer weinig bomen verloren gaan, zelfs als dit betekent dat ze meer zorg en aandacht nodig hebben.

Het oogsten vindt plaats in november en december. Na 11 tot 12 jaar na het planten, of 14 tot 16 jaar na het zaaien, worden de laatste stobben en afgeknipte takken verwerkt tot houtsnippers, die in de bovenste grondlaag worden gefreesd. Dit bereidt de grond voor op nieuwe beplanting in augustus of september, eventueel na het planten van een tussengewas.

Het bodemleven blijft actief, omdat de micro-organismen zich voeden met de oude wortels, die tot wel 2 meter diep reiken.
Fotogalerij
Meer zien van onze plantages in Denemarken?
Bekijk dan zeker ook onze fotogalerij.
Ga naar het album