Een rit van Denemarken naar België, hoe is dat nog ecologisch?
Een vraag die ons uiteraard vaak gesteld wordt.
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Het is een duidelijke afweging waarbij er berekeningen werden gemaakt van de opname van CO2, van onze gehele plantage tijdens de levensduur van de bomen, en de uitstoot van CO2 dat tijdens een transport gecreëerd wordt.
Ecologisch aspect
De plantages in Denemarken beslaan zo'n 100 hectare grond. Een deel hiervan is met loofbos beplant, en de rest natuurlijk met onze Kerstbomen zelf, die op natuurlijke wijze groeien. Een plantage zorgt dus voor heel wat CO2-opname.
Het oogsten van de bomen maakt deel uit van een cyclus van oogsten en opnieuw planten. Hierdoor verzekeren we dus een continuïteit van beplanting op de plantages. Bovendien blijven de wortels in de grond achter, die op hun beurt dan ook nog CO2 vasthouden.
De Deense manier van bomen telen, is zeer milieuvriendelijk, omdat de regelgeving rond land- en bosbouw uiterst streng is. Zo wordt het grondwater niet gezuiverd zoals in België; het moet daarentegen steeds ‘natuurlijk’ helder zijn zonder extra filtering voor gebruik door mens of dier. Daar zijn heel strenge controles op.
Fotogalerij
Meer zien van onze plantages in Denemarken?
Bekijk dan zeker ook onze fotogalerij.
Ga naar het album